Необходими съставки:
- ягоди
- 200 гр шоколад (едно блокче) по вкус- бял, черен, млечен.
- 1 с.л. Hosso
- кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне
- Измийте ягодите и ги оставете да се отпуснат на стайна температура. Изсушете ги добре, защото ако останат леко мокри, шоколадът няма да полепне добре по тях. Запазете листата и дръжките на ягодките, за да има къде да ги държите при потапянето в шоколада.
- Разтопете шоколада на водна баня (или в микровълна, но внимавайте да не го изгорите). При разтапяне на водна баня е важно да намалите силата на котлона, след като водата е завряла, за да не е много горещо.
- След като сте сложили шоколада в купичката над парата добавете една супена лъжица Hosso. Разбърквайте течността докато не се разтопи и последното парченце шоколад. Това по никакъв начин няма да промени вкуса на шоколада, а ще му придаде блясък и гланц, когато се втвърди.
- Извадете купичката от тенджерата и я поставете в близост до ягодите. Хванете ягодките за листенцата и ги потопете в течния шоколад. Ако правите два вида шоколад- бял и кафяв можете да потопите едната страна на ягодата в белия, а другата в кафявия.
- Поставяте ягодите върху дъска или съд, обвит във фолио, който после можете да сложите в хладилника. Поръсете ягодите (или само част от тях) с избрания от вас топинг- стърготини от кокос, натрошени лешници или бисквити или шарени пръчици.
- Оставете ягодките в хладилник за 30-60 минути, за да стегне шоколада. След като ги извадите ги поставете в красив съд и ги поднесете на любимия си човек.
Снимки от приготвянето:
Идея за остатъка от шоколада
Ако имате останал разтопен шоколад, не го изхвърляйте. Или го изяжте от купичкта докато е още топъл, или го направете на горещ шоколад с малко мляко или просто си направете блокче нов шоколад.
- Разсипете остатъка от течния шоколад на гладка плоскост върху алуминиево фолио или хартия за печене.
- Нанесете върху шоколада избрания от вас топиг. Ето няколко идеи: кора от портокал, кокосови стърготини, сушени плодове, сол на люспи, ядки.
Ето как изглежда процесът на приготвяне: