Необходими съставки:

 • ягоди
 • 200 гр шоколад (едно блокче) по вкус- бял, черен, млечен. 
 • 1 с.л. Hosso
 • кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне

 1. Измийте ягодите и ги оставете да се отпуснат на стайна температура. Изсушете ги добре, защото ако останат леко мокри, шоколадът няма да полепне добре по тях. Запазете листата и дръжките на ягодките, за да има къде да ги държите при потапянето в шоколада.
 2. Разтопете шоколада на водна баня (или в микровълна, но внимавайте да не го изгорите). При разтапяне на водна баня е важно да намалите силата на котлона, след като водата е завряла, за да не е много горещо.
 3. След като сте сложили шоколада в купичката над парата добавете една супена лъжица Hosso. Разбърквайте течността докато не се разтопи и последното парченце шоколад. Това по никакъв начин няма да промени вкуса на шоколада, а ще му придаде блясък и гланц, когато се втвърди.
 4. Извадете купичката от тенджерата и я поставете в близост до ягодите. Хванете ягодките за листенцата и ги потопете в течния шоколад. Ако правите два вида шоколад- бял и кафяв можете да потопите едната страна на ягодата в белия, а другата в кафявия.
 5. Поставяте ягодите върху дъска или съд, обвит във фолио, който после можете да сложите в хладилника. Поръсете ягодите (или само част от тях) с избрания от вас топинг- стърготини от кокос, натрошени лешници или бисквити или шарени пръчици.
 6. Оставете ягодките в хладилник за 30-60 минути, за да стегне шоколада. След като ги извадите ги поставете в красив съд и ги поднесете на любимия си човек.

Снимки от приготвянето:

Идея за остатъка от шоколада

Ако имате останал разтопен шоколад, не го изхвърляйте. Или го изяжте от купичкта докато е още топъл, или го направете на горещ шоколад с малко мляко или просто си направете блокче нов шоколад.

 1. Разсипете остатъка от течния шоколад на гладка плоскост върху алуминиево фолио или хартия за печене.
 2. Нанесете върху шоколада избрания от вас топиг. Ето няколко идеи: кора от портокал, кокосови стърготини, сушени плодове, сол на люспи, ядки.

Ето как  изглежда процесът на приготвяне: