Необходими съставки:

  • 1кг брашно
  • 6 яйца
  • 300 гр. захар
  • 250 мл. прясно мляко
  • 200 гр. масло
  • 50 мл. HOSSO
  • 1/2 кубче мая
  • 1 ампула екстракт от ванилия (2-3 пликчета)
  • кората от 2 лимона 
  • кората от 1 портокал
  • щипка сол
  • стафиди
  • ром
  • люспи от бадеми

Начин на приготвяне

  1. Пресейте брашното и направете кладенче в средата.
  2. Разбъркайте яйцата в купичка и добавете захарта към тях. След това добавете млякото в сместа (на стайна температура), ванилията и щипка сол.
  3. Пригответе си маята: 1/2 кубче мая + 1 ч.л. захар +1 ч.л. брашно + 50 мл. затоплено прясно мляко. Изчакайте 10-15 минути да втаса.
  4. Изсипете в кладенчето сместа от яйцата и млякото и започнете за бъркате. Постепенно добавяйте и мазнината.
  5. Добавете втасалата мая. На този етап можете да добавите и настърганата кората от лимоните и портокала.
  6. Започнете да месите с ръце. За да не ви залепва тестото, можете да си изсипете в ръцете малко HOSSO. След образуването на кръгла форма идва ред на "удрянето" на тестото. Вдигнете го нависоко и силно го ударете в кухненския плот. Премесете го веднъж, за да му влезе въздух, след което отново го вдигнете и ударете. Бабите казват, че добрия козунак трябва да бъде ударен 100 пъти...
  7. След като сте приключили със замесването, е време за другия много важен процес- втасването. Необходимото време зависи от това как сте замесили тестото и колко добре е втасала маята преди това, така че го следете на око. Трябва тестото да се увеличи двойно размера си. Най-добре разделете процеса на втасване на две части, като го премесите веднъж по средата на процеса. Помещението, в което тестото втасва, трябва да е предварително затоплено. Ако го втасвате във фурна, трябва да е на не повече от 45 градуса.
  8. Следва оформянето на плитка. Поставете тестото на кухненския плот върху малко брашно. Оформете го в плоска правоъгълна форма, в която да изсипете напоените в рома стафиди и малко бадеми. След това завийте тестото на руло, за да не могат да изпаднат стафидите и започнете да преплитате плитката.
  9. Поставете плитката в съда, който сте намазали с HOSSO и малко брашно. Намажете отгоре с жълтък и поръсете със захар и бадеми.
  10. Печете 50 минути на 160 градуса.

HOSSO ви пожелава успех с приготвянето и весели великденски празници!

Снимки от приготвянето: